Nesprávně vyměřené clo

Hezký den.

Je tu další článek o proclívání.

S Yuki, Míšou, Zdeňkou a Mitsu jsme udělali společný nákup v Japonsku.

Bylo to vše použité oblečení, nějaké drobnosti. Vše z druhé ruky. Chytli nám to celníci, vyměřili clo. Pak ale Míša upozornila, že to zařadili do nesprávné TARIC skupiny 61044200 se clem 12%. Obnošené oblečení totiž patří do skupiny 63090000 se clem 5,3%. Z toho se pak dále počítá DPH. Na stránkách České Pošty, která nás v celním řízení zastupovala, jsem nalezl, že reklamaci mohu podat na jakékoliv pobočce ČP. Vzal jsem všechny dokumenty a vyrazil na poštu. Paní v reklamacích mi však tvrdila, že tohle nikdy neřešili a že neví co s tím, že se mám obrátit na celní poštu. Vrátil jsem se tedy domů. Druhý den jsem na poštu vyrazil s vytištěnou stránkou z webu České Pošty, kde je psáno:

Ukázal jsem to úřednici. Prý to vidí poprvé. A že to prý může vzít a poslat na celní poštu. Ale to si tam prý mohu poslat sám (a zaplatit za to). Ukázal jsem jí znovu ten papír vytištěný z webu ČP. Dokumenty tedy převzala a dala mi potvrzení. Strčila to do obálky a na kus papíru mi napsala sledovací číslo. To ale mohla udělat i předchozí den.

Po nějaké době přišel e-mail, že na celní poště reklamaci přijali. Nakonec mne informovali e-mailem o novém výpočtu cla a DPH již podle správné skupiny TARIC. A že vrací 446,50 Kč. Požádali o mé číslo účtu. Peníze přišli na účet za cca měsíc. Celé vyřízení trvalo asi dva měsíce.

Takže, pokud vám budou vypočítávat clo na secondhand oblečení, tak podle 63090000.

Při dalším proclívání jsem rovnou psal kód TARIC. I přes to zařadili do nesprávné skupiny. Bylo to pod hranicí placení cle, tak jsem to neřešil.

Zde je stránka, kde se můžete kód TARIC zkontrolovat:
https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=cs

A co mi vlastně přišlo? Koupil jsem pár doplňků do vlasů a červený Berry Berry Arrangement Knit Cardigan od AP. Bohužel je mi malý. 🙁

Baby, the Stars Shine Bright – Hard Ribbon Double Bow Headband

Angelic Pretty – Strawberry-chan Colorful Ribbon Head Bow with Brooch

Angelic Pretty Bow

Angelic Pretty – Berry Berry Arrangement Knit Cardigan

2 thoughts on “Nesprávně vyměřené clo

  1. Salome napsal:

    Ahoj, tak o tomto som vôbec nevedela, že je tam rozdiel v cle :O vďaka za informáciu, určite to budem sledovať keď mi budú chcieť nacliť nejaký balíček.
    Tá žltá mašlička s jahôdkou je roztomilá ^_^ A cardigan je krásny, ak ho náhodou budeš chcieť predať, kľudne sa ozvi 😀 .

    • Ruki napsal:

      Zřejmě už mi v minulosti to clo mnohokrát špatně spočítali. A cardigan chci prodat, tak se ozvu. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *